Μια ιστορία δεμένη με τις χρηματιστηριακές εξελίξεις της χώρας μας

Email Εκτύπωση

Το έμβλημα του Χρηματιστηρίου ο Κερδώος Ερμής.

1876

Ιδρύεται με απόφαση της κυβέρνησης του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, το Χρηματιστήριο Αθηνών. Έξι χρόνια αργότερα ξεκίνησε η ιστορία της εταιρείας μας.


Ο χρηματιστής Γ. Αγραφιώτης σε εκδρομή
του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 1889.

1882-1932

Διορίζεται χρηματιστής ο Γεώργιος Αγραφιώτης, προερχόμενος από το χωριό Δαδί (σημ. Αμφίκλεια) της επαρχίας Λοκρίδας, του τότε νομού Φθιωτιδοφωκίδος, ιδρυτής του πρώτου γραφείου και πρόγονος της σημερινής Ανώνυμης Εταιρείας. Ο Αγραφιώτης περιλαμβάνεται στους 8 νέους κολλυβιστές που εισέρχονται στο Χρηματιστήριο για να αντικαταστήσουν την πρώτη φουρνιά των 25 που διορίστηκαν με την ίδρυσή του. Το «πεδίο μάχης» του Χρηματιστηρίου έγινε δεύτερο σπίτι του, κάτι που συνέβη με όλους τους χρηματιστές της εποχής.

1912

Πρώτη σοβαρή χρηματιστηριακή κρίση λόγω της διαφαινόμενης εμπλοκής της χώρας στον Α' Βαλκανικό πόλεμο.

1923

Σοβαρή κρίση λόγω πιθανότητας επανέναρξης του Ελληνοτουρκικού πολέμου.

1929

Εισαγόμενη κρίση από το κραχ της Γουώλ Στρητ. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που χαρακτηρίζεται από τους κλυδωνισμούς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρίσκει τον Γεώργιο Αγραφιώτη πέρα από μαχόμενο χρηματιστή, ως ταμία του Χρηματιστηρίου επί προεδρίας του Ιωάννη Παππά.


Τρίτος από αριστερά ο χρηματιστής Ν. Καπιτζόγλου σε εκδήλωση
του Χρηματιστηρίου με τον Βασιλιά Παύλο.

1932-1968

Ο Αγραφιώτης παραδίδει το πηδάλιο στο σύζυγο της κόρης του, προερχόμενο από την Κωνσταντινούπολη, τον Νικόλαο Καπιτζόγλου. Μέσα σ’ ένα ασφαλέστερο νομικό πλαίσιο με την ισχύ του Νόμου 3632/1928 «Περί Χρηματιστηριακών Αξιών», τα επαγγελματικά προβλήματα ρυθμίζονται πλέον ευκολότερα.

1940

Η επιβίωση από το ισχυρότατο σοκ της γερμανικής εισβολής  και τα δύσκολα χρόνια της ελληνικής κατοχής, κατά τα οποία το Χρηματιστήριο υπολειτουργούσε,  δεν άφησαν αδρανή τον Καπιτζόγλου.


Κάτω αριστερά ο χρηματιστής Η. Πετροπουλάκης επί το έργο.

1968

Ο χρηματιστής Ηλίας Πετροπουλάκης, γαμπρός του Νικολάου Καπιτζόγλου, παραλαμβάνει τη διοίκηση από τον πεθερό του, και το γραφείο περνάει στην τρίτη γενιά της ιστορίας του. Καταγόμενος από τη μανιάτικη οικογένεια των Πετροπουλάκηδων, χρηματιστής και ο ίδιος, ο Ηλίας Πετροπουλάκης συνέχισε γράφοντας τη δική του ιστορία. 

1973

Η μεγάλη πετρελαϊκή κρίση πλήττει την αγορά. 

1976

Ο εορτασμός των 100 χρόνων λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών βρίσκει τον Ηλία Πετροπουλάκη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου. 

1996

Ο Ηλίας Πετροπουλάκης, εντείνοντας τη δραστηριότητά του, δημιουργεί την ομώνυμη Χρηματιστηριακή Εταιρεία.


 

Σήμερα

Η ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗΣ Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. συμπληρώνει 132 χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης παρουσίας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με τη διοίκηση της εταιρίας να περνάει στην τέταρτη γενιά της ιστορίας της, στο γιό του Ηλία Πετροπουλάκη, Νικόλαο.